Jogom do zdravlja

Usled haoticnog stila zivota nase telo zauzima nepravilan polozaj o kojem i ne razmisljamo jer imamo vaznijih problema. Zauzimanje nepravilnih polozaja utice na nepravilan rad organa i na nase zdravlje u celini. Polozaji u jogi oslobadjaju od tenzije u telu, bez obzira da li je ona mentalna, misicna ili emocionalna, i vracaju nase telo na pravi put.

photo-1429277096327-11ee3b761c93
Jogom se postize savrseni balans tela i duha.

Posto je paznja usmerena na pravilno izvodjenje pokreta tela uz pravilno disanje (sto je meni u pocetku vezbanja bilo prilicno nemoguca misija), nas um se smiruje prateci ono sto radimo u tom trenutku. To je najveca prednost bavljenja jogom. Pomaze da imamo fokusiran i miran um, dovodeci nase telo u zdrav balans. Danas posle godinu i po vezbanja pod budnim okom naseg trenera joge  Jelene Kadenic, mogu da kazem da se osecam jacom i spremnijom za sve lepe i manje lepe trenutke koje nam svakodnevni zivot donosi. Ranije bih odlagala neke vaznije poslove ili odluke ali sada ih odmah resavam bez kolebanja.

Pored opustanja i smirivanja uma joga disanje:

  • ubrzava metabolizam i aktivira misice cime se poboljsava drzanje tela, odrzava elasticnost plucnog tkiva pa se tako bolje hrane sve celije naseg tela,
  • jaca imuni sistem, smanjuje napetost i uznemirenost, povecava kontrolu bola i koncentraciju podize na drugi nivo.

Sve ove pogodnosti sam osetila i imam dovoljno energije za nove stvari u zivotu.

Zdrav um i zdravo telo daju dodatni elan, a  tu vazi ona nasa poslovica “zdrav covek ima puno zelja , a bolestan samo jednu”.

 

Komentari

komentari

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *